zondag, juli 16, 2006

 

Taliban taktiek- en vechttechnieken

De toegepaste Taliban technieken zijn niet nieuw.
De strijders volgen dezelfde taktieken als die bij normale guerrilla-oorlogen en vooral de wijze waarop de Mujahideen deze technieken toepasten tegen de Russische Troepen (1979-1989).
- Over vliegtuigen beschikken ze niet.
- Enkele anti vliegtuig-raketten hebben ze wel.
- Ze beschikken over een overvloed aan lichte en zware wapens, plus de daarbij behorende munitie.
- Snelheid - Verrassing - Mobiliteit en Flexibiliteit zijn de belangrijkste gevaarlijke faktoren.
- Favoriete guerrilla-methoden als sabotage en explosieven (thuis gemaakt) langs de weg, worden veelvuldig toegepast. Hiervoor worden zware vliegtuigbommen gebruikt (soms wel van 300 kg) en antitankmijnen. Alleen al dit jaar heeft de VS 3,5 miljard dollar besteedt aan de IED-bestrijding (" geimproviseerde explosieven") van robots tot detectie-apparaten met laser.
Daarnaast "geniet" de Taliban steeds meer het vertrouwen van de plaatselijke bevolking.
- Meer gedurfde en geweldadige taktieken, zoals zelfmoord aanslagen worden meer en meer gebruikt (begin dit jaar zelfs nog in het drukke centrum van Tarin Kowt - bomauto) en ze opereren nu meer in grotere groepen, vandaar dat de laatste tijd 20 - 30 strijders tegelijk gedood kunnen worden.
- Ze operen vanuit "Pick-up trucks", meestal vierwiel aangedreven (Toyota Hr-Lux) en dan uitgerust met zware machine geweren en luchtdoelraketten _ RPG's. Plus dat ze op deze trucks tot wel 10 strijders kunnen vervoeren. Bij normaal gebruik in de stad of dorpen, vallen deze auto's niet op.
- Verplaatsingen met paard, kameel of te voet is niet meer aan de orde. Wel worden eventueel
motoren gebruikt.
- Ze beschikken over Kalashnikovs AK 47 geweren (caliber 7,62mm met 30kogels in een magazijn en een bereik vam 300 meter) Stinger raketten en misschien zelfs wel de SA7 raketten.
- De Taliban strijders zijn gewend om bij hoge temperaturen te opereren en dan het liefst vanaf hoog gelegen gebieden.

Comments:
Voor onze jongens in Tarin Kowt bestaan een aantal stelregels:
- Ze moeten macht en gezag uitstralen en de vinger altijd aan de trekker houden.
- Aardig overkomen geeft een signaal af, dat je zult aarzelen met het gebruik van je vuurwapen.
- "Better safe than sorry !!"
- In Uruzgan gelden totaal andere wetten. Eén is de belangrijste, de wet van de sterkste. Men wint de "hearts and minds" alleen door daad- en vuurkracht uit te stralen.
Special forces in het veld met hun M16 en Apache gevechtshelikopters op de loer, met hun gevoelige sensoren en camera's die kilometer ver kunnen kijken en uitgerust met de AGM-114 geleide raketten (Hellfire).
Ook de "Photo Recce Intelligence Strike Module" (PRISM) is daarbij erg nuttig, zodat straaljager piloten heel nauwkeurig naar hun doel kunnen worden gepraat.
 
Een reactie posten<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?


Search Engine Optimization and Free Submission